Yurt dışında seçimlere katılımın artması
Türkiye’de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi için yurt dışında 73 ülke ve 156 merkezde kurulan sandıklarda 27 Nisan’da başlayan oy verme süreci dün akşam saatlerinde prestijle sona erdi. .
Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) yapılan açıklamaya göre, yurt dışında 3 milyon 416 bin 98 seçmenin bulunduğu gümrükle birlikte 9 Mayıs saat 23.00 itibarıyla 1 milyon 817 bin 10 oy kullanıldı. Bu rakam yurtdışındaki seçmen sayısının yüzde 53,18’ine tekabül ediyor. 2018 seçimlerinde yurt dışı seçimlerine katılım yüzde 50,09 oldu.
Bir önceki seçimlere göre daha yoğun katılımın olduğu seçimlerde en fazla oy yurt dışında en fazla Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’da verildi. 1 milyon 501 bin 152 Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da 732 bin 776 kişi oy kullandı.
Gümrük kapılarında oy verme işlemi 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de sona erecek.
“İttifaklar katılımı artırdı”
Almanya’daki Türk nüfusun yoğunluğuna bağlı olarak bazı illerde 10 gün, bazı illerde 13 gün süren oy kullanma işlemi, 13 başkonsolosluk ve diğer seçilmiş seçim noktalarında gerçekleştirildi. DW Türkçe, oy vermenin son gününde seçmene mikrofon verdi. Almanya’da oy kullanabilecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen seçmenler, önceki seçimlere göre yüksek ilgiyi bu kez ittifaklı seçimlere bağladı.
Oy kullanmak için Köln Başkonsolosluğu’na gelen Gülsüm Şahin, “Geçen seçimlerde de oy kullandım ama bu sefer farklı, zarfı öpüp sandığa attım” dedi. Bu seçimlerde gönül partisinin hükümette yer alma şansının yüksek olduğunu söyleyen Şahin, ittifakların heyecanı artırdığını ifade etti.
DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Duyşen Kulkıra, seçimi bir vatandaşlık görevi olarak gördüğünü belirterek, “Daha çağdaş, daha yaşanabilir ve daha iyi bir Türkiye için oy verdim. Bu sefer oy verdiğim partinin ittifakından umutluyum. için.”
Köln’de bir otomobil fabrikasında mühendis olarak çalışan Namık Keltek, bu seçimlere gösterilen yoğun ilgiyi, seçmeni daha çok Cumhuriyet ve Millet ittifakının motive etmesine bağladı. Keltek, “Türkiye’deki gelişmeleri burada da izliyoruz. Bu seçimlerin kritik bir değer taşıdığı ortada. Türkiye ya mevcut hükümetle devam edecek ya da bir değişim yaşayacak. İkisi arasında çok büyük fark var. Seçmen Burada ya değişimden yanayız ya da akıntıyı korumaktan yanayız, o yüzden ilgi arttı” dedi.
“Muhalefetin kazanma şansı, seçmenin motivasyonuna yansıyor”
Almanya’nın Essen kentindeki Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi’nden göç uzmanı Caner Aver’e göre, seçmen katılımındaki artışın nedeni muhalefetin kazanma şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor.
DW Türkçe’ye konuşan Aver, “Geçmiş seçimlerde muhalefetin kazanma ihtimali düşük olduğu için sandıktan uzakta yaşayan seçmen seçimlere pek ilgi göstermedi. Çünkü Türkiye’deki gibi mahalle okullarında oy kullanılmıyor. Oy kullanmak için yüzlerce kilometre yol kat etmek gerekiyor ama Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olması ve bu kez muhalefetin seçimi kazanma ihtimalinin yüksek olması durumu değiştirdi.
“Özellikle gençler ilgi gösteriyor”
Köln Başkonsolosluğu’ndaki seçim merkezinde CHP’li gözlemci olarak görev yapan Selahattin Toprakçı da seçmenin ilgisinden memnun kaldı. Önceki seçimlerde komisyonda görev aldığını kaydeden Toprakçı, “Bu yıl sandıklar daha kalabalık. Özellikle gençler ilgi gösteriyor. Bu bizi sevindiriyor.”
Toprakçı, 40 yılı aşkın bir süredir Almanya’da yaşadığını belirterek, “Mevcut AKP hükümeti dahil biz Avrupalı Türklerin sorunlarına maalesef ilgi gösteren bir hükümet olmadı. Bu durumu değiştirmek için ‘Biz de Vatandaşlar ‘Biz varız, sesimizi duyun. Bir temsilci. Böyle bir şey olamaz. Bize bir milletvekili kontenjanı olmalı. O kadar. Süre katılım çok daha fazla artıyor” dedi.
AKP’nin Köln seçim komisyonu üyesi Musa Kulaksız’a göre, bu seçimlere yüksek katılım Avrupalı Türklerin hükümetten memnun olduklarını gösteriyor. Avrupa Türklerinin birçok sorununun AKP iktidarında çözüldüğünü belirten Kulaksız, “Vatandaşlarımız yapılanları görüyor ve hissediyor. Bu hükümet bizim askerlik, emeklilik, eğitim gibi sorunlarımızı çözdü. Vatandaşlarımız devam etmelerini istiyor. Bu nedenle öncekilerde olduğu gibi bu kez de AK Parti’yi daha çok tercih ettiler, “Yurt dışında birinci parti olarak bu seçimi kazanacağız” dedi.
Kulaksız, AKP’nin Almanya’dan Zafer Sırakaya ve Oğuz Üçüncü’yü milletvekili adayı olarak göstermesinin de AKP seçmenini motive ettiğini sözlerine ekledi.
Oy güvenliği nasıl sağlanacak?
Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, YSK’nın belirlediği güzergâhlar çerçevesinde diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilecek.
Yurt dışından getirilen oylar, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara’da bulunan ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenli alanda saklanacak. Bu oyların sayımı, diğer sandıklarla birlikte oy verme işleminin tamamlanmasının ardından 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de yapılacak.
Almanya’da seçimlerin geniş bölgelerde 13 gün sürmesi ve Ankara’ya uçakla taşınıyor olması sandık güvenliğinin nasıl sağlandığı sorusunu akıllara getiriyor.
CHP’nin Köln Seçim Komisyonu’nun depolama ve taşımadan sorumlu üyesi İlhan Yıldırım, “Oylar çok güvenli bir şekilde taşınıyor. 10 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’da Köln’den üyelerle birlikte oy çuvallarıyla Köln Havalimanı’na gideceğiz. Orada Türkiye’nin diğer partilerinden üyeler de Ankara’dan uçağa binecek. Uçakta Ankara’dan da tüm tarafların temsilcileri olacak. Çuvallar gözümüzün önünde olacak. Ankara’da Ticaret Odası’nın kasalı depolarında bizi bekleyen partili üyelerimize teslim edeceğiz.”
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tür olması durumunda yabancı seçmenler 20-24 Mayıs ortasında oy kullanabilecek. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08:00’de başlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü Türkiye saat 17:00’ye kadar devam edecek.
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?